Friday, 26 October 2007

Tazkirah

Ambil iktibar dan perbaiki diri, Insyaallah
Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di zaman Rasulullah,di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu denganRasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita.
Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'.Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW.
Baginda pun pergi ke sana, dan memberi salam dan memberi tazkirah sepertiberikut:"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, akulihat kamu ini lebih banyak di neraka".
Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian?Adakah sebab kami ini kufur?'
Rasulullah SAW menjawab, "Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamutidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah2. Kamu kufurkan kebaikan suami."
Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :1. Banyak beristighfar2. Banyak bersedekah.
Keterangan:Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:
Contoh 1 Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibatgeram dan marah kita mungkin berkata, "Driver bas ni dah mampus agaknya."Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanitamemang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, harta suami punkena sumpah.
Contoh 2 Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata "Celaka punya gas.Masa ni jugak nak habis."Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidakmengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami.
Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suamiyang kurang faham apa yang dimaksudkan dengan 'kufurkan kebaikan suami'.Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri,jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatuketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akanberkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak"(Terjemahan langsung dari Arab).
Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan denganperkataan seperti berikut:Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun']
Rasulullah SAW sambung lagi,'Mana-mana isteri yang berkata,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugurpahala-pahala amalannya.'
Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyakberistighfar dan bersedekah,kerana ia dapat menyelamatkan kita dari perkara yang boleh menjerumuskankita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.
Fadhilat beristighfar:
Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70Xsehari,dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)."Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAWmenganjurkan kitaberistighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebihdari 100 X sehari.Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkanamalan zikir ini dalamamalan-amalan harian kita.
Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akandikeluarkan Allahdari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentuyang sering melanda kaum wanita.Sifat hazan bererti berdukacita" Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanyadalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak.
Sedekah
Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit.
Sedekah juga termasuk: 1. Tuturkata/percakapan yang baik. Yang paling utama ialah terhadapkeluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati.
Inilah rahsianya bagaimana hendakmenambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama,tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjanghayat baginda SAW,hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut namabeliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu di kalangan isteri-isteribaginda. Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telahbertanya beliau,dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWTerkenan tuturkatanya".
2. Memberi salam.
3. Memaniskan wajah. Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah." Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah." Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang.
SAMPAIKANLAH WALAU SEPOTONG AYAT -Sabda Rasulullah SAW"

No comments: